Världens bästa julklapp!

Är väldigt lycklig!
Jag har fått världens bästa julklapp av min underbara fästman.
Och precis i den hallonrosa färgen jag ville ha :)
 
Så nu kommer det bli bakning på högsta nivå när man fått en sån här skönhet.
 
En bild säger mer än tusen ord...

Knäck

Recept på knäck som jag tycker att den ska vara!
 
 
Ca 70 st
 2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
 
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka massan ca 40 min rör i då och då.
Häll några droppar av massan i kallt vatten. Kan man rulla provet till en kula är knäcken färdig.
Häll upp i knäckformar.
 

Gammaldags brödkaka

Trött på det vanliga tråkiga brödet i affären?
Varför inte testa att baka egna brödkakor?
 
Ugn 200C
Ca: 6st
100 g margarin
1 l mjölk
2 pkt jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
8 dl rågsikt
16 dl vetemjöl

 
Smält margarin i en gryta, tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, rör ut jästen med lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan, socker och salt och rör om. Tillsätt bägge mjölsorterna.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunken.
Låt jäsa 40 min.
Ta upp degen på bakbordet, dela den i ca 6 delar, kavla ut varje deg till en rund platta.
Låt jäsa 20 min under bakduk.
Nagga kakorna strax före gräddning. Grädda i ca 10 min eller tills ljusbrun färg. Pensla kakorna med vatten efter gräddning.
Låt svalna på galler.

Julstjärnor med smörkräm

Mysiga småkakor med god smörkräm emellan!
 
Ugn 175C
Ca 30st:

3 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
150g smör
1 ägg
 
Pensling:

Ägg
pärlsocker
 
Fyllning:

100g smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
 2 tsk vaniljsocker 

 
Arbeta ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker, socker, smör och ägg till en deg.
Låt vila kallt i 30 min.
Kavla ut degen till en 2 1/2 mm tjock platta och ta ut stjärnor med kakmått.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla hälften av stjärnorna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min.
Låt kallna.
Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, äggula och vaniljsocker.
Lägg ihop en openslad kaka och en med pärlsocker med kräm mellan. 

Prinsesstårta med mango och passion

Nu har jag äntligen internet igen efter flytten och allt. Så här ska ni få receptet på den utlovade tårtan!
 
 
 
Ingredienser:
 
3dl vispgrädde
lite hallonsylt
Ekströms Mango/Passionsmousse ca 2dl
2dl vaniljkräm
Färdigt marsipanlock Odense rosa med jordgubbssmak
ev. marsipanros.
 
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175g
3 ägg
3dl socker
1dl kallt vatten
3dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, tillsätt mjöl, bakpulver, vatten
rör till slät smet.
 
Smörj och mjöla en rund form.
häll i smeten och grädda i ca 30 min.
 
Dela den kalla tårtbotten i 3 bottnar.
Bred hallonsylt på första botten.
Lägg på vaniljkräm, och moussen på samma botten.
Lägg på nästa botten, ha på vispad grädde som läggs på toppigt.
Sen sista botten, bred på lite grädde så att marsipanen fäster.
Ta ut marsipanen, man kan kavla ut den lite försiktigt så den blir lite större.
Ha lite florsocker på bakbordet när du kavlar ut marsipanen.
Täck över marsipanen på tårtan.
Släta till eventuella veck.
dekorera med en ros
Man kan även köpa en färdig botten om man vill fuska lite.

Kaos

Hej på er!
 
Vilket väder det var inatt. Det var snöstorm utav bara den!
När jag vakna va det typ 2dm snö på marken.
Dessutom skulle vi få ett DHL paket utkört till oss idag, men han ringde och sa att han vågade inte köra ända fram p.g.a väglaget, så han undrade om vi kunde mötas lite längre ner på vägen. 
Jag slängde på mig jackan och när jag kom ut såg jag att bilen var helt översnöad (såklart..).
Hade ju inte haft motorvärmaren i för jag skulle ju ingenstans hade jag tänk.
Fick krångla med låset som alltid varje år envisas med att frysa så det inte går att vrida runt nyckeln.
Lyckades vrida om nyckeln (stor lättnad), och skulle öppna dörren. Den hade också frusit!
Gick runt och kände på andra dörren, frusit den med! Började känna lite panik.
Gick till den tredje dörren och den öppnades. Fick krypa in från bakdörren, krångla mig fram och starta bilen, krypa ut tillbaka och börja ta bort snö och is som var på rutorna.
Så efter kanske 20min kommer jag äntligen iväg.
 
Gillar verkligen inte min bil på vintern, man vet inte om man ska komma in i den eller inte om man inte har motorvärmare. Så är jag ju fortfarande förkyld så detta va inte alls roligt. Dumma väder!
 
Men fick ju våran tv-bänk så är glad ändå:)
 

Min bil idag kändes det som....
 
 
 

Smak av passionsfrukt

Snart tänkte jag att ni skulle få ta del av ett recept på en jättegod prinsesstårta med en liten passionsgömma i sig.
Det är kul att utgå från ett enkelt recept och lägga till en liten ingrediens som får det att smaka som ett helt nytt recept.
 
Så håll utkik här på bloggen så dyker det snart upp!
 
Bild tagen från: http://www.rolv.no/bilder/galleri/medplant/pass_inc.htm
 
Visste ni att ju skrynkligare passionsfrukten är desto mognare är den?
Så spring inte iväg till affären och köp en helt slät passionsfrukt.
 
 
 

Längtar!!!

Läääängtar så mycket efter att få flytta in i lägenheten! Killen och jag körde iväg med lite grejer som vi hade köpt och lasta av det i lägenheten. Så får vi montera upp det så blir de inte så mycket på en gång att sätta ihop.
Sen hade soffan och matsalsbordet kommit också.
 
Båda är köpa på Chilli. En jätte bra butik och inte alls dyr.
Så om man inte vill handla allt på Ikea så kan man kika in där:)
 
 

Lussekatter

Ja nu är det ju hög tid för julbak, så här får ni ett recept på lussekatter!
Om man inte gillar russin som jag, kan man istället ha pärlsocker på:)
 

150g margarin
5dl mjölk
50g jäst
1.5dl socker
1/2 salt
1.5l vetemjöl
1 ägg
0,5g saffran
pärlsocker
 
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37grader. Smula ner jästen i en degbunke.
Häll över degvätskan och rör tills allt löser sig.
Tillsätt socker, salt, saffran och mjölet.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunken.
Låt jäsa övertäckt i 40min.
Knåda degen smidig, forma till lussekatter.
Låt jäsa på plåt till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg strö på pärlsocker
Grädda i 250 C i 5-10 min.
Låt svalna under bakduk.