Flytta

Pust! är mycket att tänka på när man ska flytta till eget för första gången. Känns som de är så mycket att hålla ordning på så man glömmer hälften!
Fixa bredband och grejer, kolla på möbler och köpa dammsugare m.m.
Är sånt som man inte tänker på att man behöver för när man bor hemma så finns ju redan alla dom där sakerna.
 
Det känns skönt att få flytta ut med killen och vi kan bygga upp ett hem tillsammans, där vi bestämmer med våra regler!
Så när vi fått ordning på allt och när alla möbler finns där så kommer jag pusta ut och bara njuta:)
 
Bild tagen från: http://hemmahoskrusidull.blogspot.se/2011_06_01_archive.html

Vardags bestyr (tortyr)

Tänkte öppna en ny kategori där jag delar med mig lite om vad jag gör om dagarna. För jag bakar ju inte hela tiden även om jag kanske skulle vilja!
 
När jag var hos tandläkaren sist så sa dom att jag hade ett litet hål i en tand. Mindre roligt.
Så jag fick en tid så att dom kunde laga det och de gjorde dom idag.
Envis som man är så ville man ju inte ha bedövning, för de skulle ju inte göra ont ändå tänkte jag.
Har ju faktiskt lagat hål innan och de har ju gått bra! Så jag låg där och dom börja borra och först så gick de kanon, men så kom dom ju lite längre ner i tanden och då börja det isa ganska mycket måste jag säga. 
Men (tuff) som man är så tänkte ja "äh det går fort över så vi håller ut".
När dom borrat klart (tack gode gud tänkte jag), så satte hon nån grej runt hela tanden och strama åt utav bara den så de gick under tandköttet. Härligt tänkte jag som inte varit med om det någon annan gång när jag lagat ett hål.
Men de spände bara lite så det gick bra, plus att det va världens snällaste tandsköterska så jag måste ändå säga att det gick bra :)  
 
Bild tagen från: http://www.1177.se
Annars så blir det iväg imorgon och skriva på kontrakt för en nyrenoverad 3a. Inte alls dumt!
Så i december redan så flyttar jag och killen in där.
 
Ha det bra!

Saffran

Var ett tag sen jag gjorde ett inlägg! Har haft fullt upp med lägenhetsletande och har nu fått en nyrenoverad 3a:)
Men tänkte iaf börja dra igång med julbaket snart. Det får bli traditionella lussekatter med saffran i!
 
 
Visste ni att saffranet kommer från krokusen?

Smält choklad tips

Tips 1
 
När man ska smälta choklad så ska man alltid göra det över vattenbad. Då blir den slät och fin och inte grynig som den kan bli om man värmer den i mikron.
 
Tips 2
 
Ett annat bra tips är att ta i lite olja eller kokosfett när chokladen smälter då blir den lättare att arbeta med.
 
Bilden är tagen från:
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/kakklubbor-med-choklad-nutella/
 
 

Chokladsnurror

Chokladsnurror ur småkakor boken som jag fick från tidningen hembakat. Riktigt goda och coola:)
 
 
Ca 40st:
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
200g smör, rumsvarmt
 
Smaksättning
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop mjöl, socker och smör i en bunke till en smidig deg.
3. Dela degen i två bitar och tillsätt vaniljsockret i den ena och kakao i den andra.
4. Kavla ut de båda degarna till avlånga plattor, ca 21 x 34 cm. (För att underlätta kan man kavla ut den ena på plastfolie eller bakplåtspapper, så blir det lättare att flytta över den på den andra degen sen). 
Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop dem på längden.
5. Låt rullen ligga kallt en stund så blir det lättare att skära fina skivor.
6. Skär rullen i 3-4mm tjocka skivor med en riktigt vass kniv. Lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10min. Låt dem svalna på ett galler.
 

Prenumeration

Igår fick jag hem den bästa baktidningen i brevlådan igen! Tidningen hembakat.
Hittar alltid så mycket inspiration där. Denna gången fick jag även en gratis bok om småkakor med.
Inte dåligt inte:) Så har hittat lite fler recept man skulle kunna testa. Känner för att baka kakor av nått slag.
 
 
 

Chokladtryffel med passion och apelsin

Frisk och god tryffel med smak av passion, apelsin och en touch av honung!

Passar bra till jul fikat också.

 
100g Odense mjölkchoklad 36%
1dl vispgrädde
1 msk honung
2st passionsfrukter
1 msk rivet apelsinskal
 
Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Slå grädde i en liten kastrull tillsammans med honung, innehållet från passionsfrukten och det rivna apelsinskalet. Låt koka upp och sjuda i ett par minuter.
Sila gräddblandningen och slå den het över chokladen under omrörning.
Rör till slät massa, häll upp i en låg form klädd med plastfolie. Ställ i kylen i ca 4 tim.
Skär kuber och rulla den i florsocker om du vill.
Förvara i lufttät burk.
 
 
Honungen i receptet kommer från dalens honung.
Det är min pappa som odlar den uppe i Värmlands skogar.
http://www.dalenshonung.se/
 

Saffranskaka

Super god kaka med mycket smak av saffran! Man får alltid julstämning när man ätit den.
 
 
Ugn 175 C
200g smör
1 pkt saffran
(sockerbit)
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)
 
Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. ( Går även bra med vanlig sockerkaksform).
Smält matfett och låt det svalna.
Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten i en mortel.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Sikta över florsocker innan servering.    
 

Jullängtan

Sitter och längtar efter att få börja julbaka! Är alltid så mysigt att baka lussekatter och pepparkakor.
Men är ju ett litet tag kvar kanske,, fast jag brukar ju alltid vara så tidig med allt så varför inte åka och köpa saffran någon dag och planera in lite bak!
 
Vill ge er ett litet tips, om man inte gillar russin i sina lussekatter så kan man istället ha pärlsocker på dem:)

Tips för sockerkakor

Tänkte dra igång med en ny kategori som heter baktips. Här kommer jag lägga upp diverse tips och tricks som kommer underlätta för er när ni bakar!
 
Ett bra tips om man vill att sockerkakan ska ha en mjuk och fin yta är att när man smörar formen så ska man använda mjöl. Jag använde ströbröd när jag började baka och det blev en hårdare yta plus att ströbrödet syntes vilken kanske inte är så snyggt.
 
Ett annat tips är att när ni tagit ut sockerkakan och den är klar så vänd den upp och ned (om det är en sån form) och låt det stå under formen ett tag, kolla till den lite för det blir kondens av värmen som gör att det blir fuktigt uppe i formen. Ta då bort formen och diska den sen kan du lägga den över kakan igen.
Du kommer garanterat få en saftig och mjuk sockerkaka på detta sätt!