Jordnötskakor

Mumsiga kakor med jordnötter. När man väl har tagit en är det svårt att sluta äta dom:)
 
(Ursäkta den ofokuserade bilden)
Ugn 175 grader
200g Smör
2dl strösocker
( Rör ihop detta i en bunke) Bunke 1
 
2dl havregryn
2dl finhackade jordnötter
(Rör ihop detta i en bunke) Bunke 2
 
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
(Rör ihop bunke 2 och 3 i bunke ett till en deg) Bunke 3
 
Rulla små bollar, inte för stora ( ca 2 cm i diameter)
Platta till dem lite när du lagt dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i 10-20 min. ( varierar lite från ugn till ugn)
 
Låt kakorna ligga och svalna.
När de svalnat dekorera med smält choklad.
 
Ps. Dom går utmärkt att frysa ned.
 
 

Kärleksmums

Här ett recept på kärleksmums. Väldigt enkla och dom går utmärkt att frysa ner.
Man kan även om man vill använda röd hushållsfärg för att färga kokosen röd med om man vill ha dom lite mer romantiska!
Ugn 200 C
Ca 30 bitar:
225g smör
3st ägg
4dl strösocker
6dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2dl mjölk
 
Topping:
100g smör
5dl florsocker
1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 1/2 msk starkt kallt kaffe
 
Garnering:
ca 1dl kokosflingor
 
1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
 
2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner detta i smeten växelvis med mjölk och smör.
Häll smeten i en stor bakplåtspappersklädd eller mjölad långpanna.
Grädda i ugnen 12-15 min. låt kallna.
 
3.Topping: Smält smöret. Dra av kastrullen från värmen och rör ner florsocker, kakao och vaniljsocker. smaksätt med kaffe. Bred krämen på kakan.
 
4. Garnering: Strö kokosflingor över glasyren och låt den stelna. Skär i bitar.
 
 

Frukostbullar

Ett litet recept på enkla små bröd till frukostbordet:)
 
 
Ingredienser:
1 pkt jäst
7dl fingervarmt vatten
1 msk honung eller strösocker
2msk matolja
15-16dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
ägg till pensling
 
Smula ner jästen i en stor degbunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, honungen(sockret),matoljan, saltet och nästan allt mjölet.
Arbeta kraftigt i maskin eller med elvispens degkrokar tills degen är smidig, men ändå lite klibbig.
Låt jäsa i minst 30min.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20-24 lika stora bitar. Forma till runda bullar och fördela
den på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt jäsa i minst 30min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 min.
 
Kan ha sesamfrö eller liknande på om man vill men jag föredrar dom utan:)

Halloween muffins

Här ska ni få ett recept på enkla muffins med en liten halloween känsla.
 
 
Ingredienser:
125g smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2st ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 mjölk
2 msk kakaopulver
 
Smaksättning:
50g Marabou premium mint
 
Topping:
3dl grädde
Strössel
Röd + gul karamellfärg
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör rumsvarmt smör och socker pösigt.
Tillsätt sedan äggen och rör om.
Blanda sedan ner övriga ingredienser tillsammans med den hackade chokladen.
Häll i formar och låt den vara i ugnen 10-14 min.
 
Låt muffinsarna svalna helt.
Vispa sedan grädde och blanda i lite socker, ca 1 tesked och röd och gul karamellfärg för att få grädden orange.

Halloween inspiration

Sitter och funderar nu i höstvädret på om man skulle baka lite muffins med halloween tema.
Tänkte mig chokladmuffins med mintsmak och någon cool topping.  
 
Om ni vill blanda i riktiga chokladbitar i era muffins så tycker jag att det är mycket godare med vanlig choklad än bakchokladen man kan köpa. Man kan varva både vit och mjuk/mörk choklad.
Tycker att muffins blir bäst om man har i lite fyllning, dom kan lätt bli lite tråkiga annars.
 
 

Lätta chokladbiskvier

 
Här har ni ett lätt recept på chokladbiskvier som jag och min moster kom på för något år sedan.
Väldigt goda så dom är värda pysslet att göra dom:)
 
Ca 12st
Botten:
200g mandelmassa
3/4 äggvita
 
Fyllning:
3/4 dl strösocker
1/2 dl vatten
3 äggulor
150g smör
 
Garnering:
200g blockchoklad mörk
25g kokosfett
 
 
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Riv mandelmassa smidigt och blanda ihop den med äggvitan.
Forma runda kakor och platta till dem. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
Lossa kakorna och lägg dem på en bricka och platta till dem lite. Låt dem svalna.
 
Koka socker och vatten till en simmig lag.(tills den håller trådprov), ska alltså bli en tråd mellan tumme och pekfinger.
Häll den heta lagen under kraftig vispning över äggulorna.
Rör smöret mjukt och smidigt. Tillsätt äggblandningen lite i taget under omrörning.
Rör tills krämen är blank, slät och smidig.
Smaksätt med blockchoklad.
Kleta på krämen på kakorna tills du får en fin topp på varje kaka.
 
Smält choklad och kokosfett över vattenbad, låt svalna.
Doppa dom kalla biskvierna i chokladen.
 

Lyxiga dammsugare

Nu tänkte jag lägga upp ett recept på dammsugare. Jag har alltid velat göra egna dammsugare för att se om dom kan bli ännu godare än dem man köper på konditori. Så nu har jag testat och jag tycker dom blev super goda!
Och nu ska jag även låta er ta del av receptet till dessa godingar!
 
 
Ingredienser:
 
375g Havregryn
375g Smör, rumstemp
180g Socker
45g Kakao
20g Vaniljsocker
Arrak efter smak(börja med 1/2-1 msk)
Ca 3 Färdiga Marsipanlock (samma som till tårtor)
75g Mörk blockchoklad
 
Blanda ihop allt utom arrak så att de blir noga blandat. Blanda sedan i arraken och smaka av tills du känner dig nöjd med smaken. Tänk på att arrakssmaken blir starkare när den har vilat en stund.
 
Rulla längder och vira in i bakplåtspapper eller plastfolie och låt stelna i kylskåp.
Rulla sedan in längderna i marsipan, tänk på att lägga skarven nedåt. Skär sedan i lagom stora bitar.
Smält chokladen över vattenbad, doppa sedan ändarna på dammsugarna, skrapa av undersidan av dammsugaren mot kanten av chokladskålen så att det inte blir "fötter".
Doppa en ände i taget och låt stelna innan du doppar andra sidan. Var försiktig så att det inte blir choklad i mitten av dammsugaren, va därför noga så du inte får choklad på fingrarna.
 
 
 

Apelsintårta med tryffel

 
 
Ja det tog lite tid innan jag fick tid att göra denna tårta med nu så har jag bakat den och nu ska även ni få ta del av receptet!
Den blev jättegod! rekommenderar den verkligen:)
 
 
 
Apelsintryffel:
 
300g mjölkchoklad
150g mörk choklad, 70 procent
140g strösocker(1 3/4 dl)
100g vispgrädde (1dl)
100g apelsinjuice (1dl)
70g äggula (4-5st)
50g osaltat smör
 
Kaka:
 
225g apelsinjuice, 3-4 apelsiner (2 1/4 dl) +
zest (finrivet skal) från 1 apelsin
300g vetemjöl (5 dl)
12g bakpulver (2 1/2 tsk)
6g salt (1 tsk)
160g osaltat smör, rumsvarmt
300g strösocker (3 1/2 dl)
165g ägg (3 st), rumsvarma
 
Gör så här:
 
1. Apelsintryffel: Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
 
2. Koka upp socker, grädde och apelsinjuice. Sänk värmen på plattan och tillsätt äggulorna. värm blandningen till strax under 83 grader eller tills den känns lätt krämig.
 
3. Häll kokningen igenom en sil över chokladen, klicka i smöret och låt stå någon minut. Mixa allt slätt med en stavmixer, plasta bunken och låt stå ute i rumstemperatur i minst 5-6 tim. Gör gärna tryffeln dagen innan tårtan ska serveras och låt den stå ute i rumstemperatur. Då får du en fast och fin tryffel att stryka tårtan med.
 
4. Kaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla 2 runda bakformar, 20-22 cm i diameter, och lägg en bit bakplåtspapper i botten.
 
5. Riv zest (det yttre skalen) från en apelsin och pressa juicen ur flera.
 
6. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
 
7. Vispa smör och socker fluffigt, vispa sedan i äggen, ett i taget, och skrapa sidorna med en slickepott mellan varven.
 
8. Blanda de torra ingredienserna, apelsinzest och sedan lite i taget av apelsinjuicen, blanda noga.
 
9. Fördela smeten jämt i de båda formarna och grädda den mitt i ugnen i 27-29 min.
Gör stickprov i kakorna, ta ut dem och låt dem svalna helt.
 
10. Montering: Lägg ett lagom tjockt lager med apelsintryffel på ena botten. Lägg på nästa botten och stryk upp tårtan med resterande tryffel.
 
 
 

Kommande recept

Satt och kolla runt lite på recept och så fick jag syn på en sån otroligt god tårta! Apelsintårta med tryffel hette den.
Så denna ska jag testa att göra, hoppas att den är lika god som den såg ut att vara.
Den är uppbyggd på en botten med pressad apelsin, och tryffel vet ni väl alla vad det är?
Underbara chokladtryffel, mjuk och krämig och full av chokladsmak! Ja denna tårtan blir nog succé.
 
Så håll utkik så dyker snart ett inlägg upp på receptet och resultatet!

Välkommen till min bakblogg

Jag satt och kollade i en tidning som jag prenumenerar på som heter Hembakat.
När jag satt där och kolla på alla recept så kom jag att tänka på hur många recept jag testat och tänkte att jag måste dela med mig av allt som jag testar att baka.
Så jag hoppas någon finner lite inspiration av mina inlägg!