Rulltårtebakelser

Ett roligt sätt att piffa upp en rulltårta är att göra bakelser av dem.
 

Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl potatismjöl
3 msk kallt vatten
 
Garnering:
Färdigt marsipanlock för tårtor
Grädde
kolasås
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
ha i mjöl, bakpulver, vaniljsocker, mjöl, potatismjöl och vatten och rör om.
Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda den i ca 5 min.
Vänd upp kakan på bakplåtspapper, bred på sylt och rulla ihop till en rulle.
Rulla sedan hela kakan med marsipan och skär den i lagom tjocka bitar.
Ha på kolasås och garnera med grädde.
 

Smulpaj med körsbär

Den här pajen är utsökt med smak av körsbär och mörk choklad.
Ha gärna lite vaniljsås till för den är ganska mäktig.
 
.
 
Smulor
100g smör,kylskåpskallt
1dl vetemjöl
1dl havregryn
1dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g mörk choklad, grovhackad
 
Fyllning
8dl körsbär, urkärnade
4 msk strösocker
1 msk potatismjöl
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i tärningar och lägg dem i en bunke.
Tillsätt mjöl, havregryn, strösocker och vaniljsocker och nyp ihop det till en smulig massa.
Ta nu i den hackade chokladen.
 
Blanda körsbären med strösockret och potatismjölet.
Lägg bären i en pajform ( eller flera små formar som jag gjorde).
Fördela smulorna över bären.
 
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min.
 

Värmlandstårta

Den här tårtan består av chokladbottnar med vaniljkräm emellan och en härlig glasyr med en lätt kaffesmak.
Helt underbar är den och jag har valt att döpa den till värmlandstårta men det är egentligen en Frödingtårta.
Fast Gustav Fröding var ju från Karlstad så då va han ju Värmländsk.
 
Cirka 12 bitar
 
Fint att dekorera med kronblad från pelargon.
 
 
Botten:
4 stora ägg
4 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
 
Fyllning:
2 dl vaniljkräm
 
Glasyr:
100g florsocker
1 msk kakao
1/2 vaniljsocker
50g smält margarin
ca 1/2 msk kaffe
 
Garnering:
ca 3 dl grädde
blockchoklad
 
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör ner bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Tillsätt sen vetemjölet så det blir en jämn smet. Rör till sist ner mjölken.
Häll smeten i en smord och bröad bakform ( ca 25cm i diameter ).
Grädda kakan i 175 grader i ca 60min.
 
Låt kakan svalna. Dela den kalla kakan och fördela vaniljkrämen mellan bottnarna.
Lägg ihop kakan.
Blanda alla ingredienser till glasyren och bred den ovanpå kakan.
 
Vispa grädden och garnera tårtan. Toppa med blockchoklad.