Vlogg bak

Om ni gillar att få instruktioner på hur ni ska baka genom video kanske ni vill kolla på när min bror slänger ihop en sockerkaka med en nougattopping! 
 
Han brukar inte göra bakvideos utan lite mer åt humor hållet, men för att vara första gången han bakar själv
(eller ja nästan iaf) så tycker jag att han lyckades riktigt bra!
 
Här är länk till videon:
http://www.youtube.com/watch?v=tYDwJ-d-rpI&list=UUyP8TlY28Y--WY-4Z45naUQ
 
 

Chokladpaj

 

10-14 bitar
 
60g smör
3dl vetemjöl
1dl florsocker
en nypa salt
1 ägg
 
Fyllning
150g mörk choklad
1dl vispgrädde
1 ägg
 
Garnering
sötmandlar
el, valfritt
 
1. Mördegen
 
sätt ugnen på 200g.
Nyp ihop smöret med vetemjöl, florsocker och salt.
Tillsätt sist ägget och arbeta ihop allt till en deg.
Knåda inte för länge, då blir pajskalen segt.
 
Tryck ut pajdegen i en form, ca 34 x 10 cm, gärna med löstagbar botten.
grädda pajen mitt i ugnen (utan fyllning) täckt med aluminiumfolie i ca 20 min.
Sänk temperaturen till 180g när pajdegen tas ut ur ugnen.
 
2. Fyllning
 
Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt grädden och rör om.
Låt blandningen svalna och vispa sedan ner ägget.
Bred ut fyllningen över pajdegen och grädda pajen längst ner i ugnen i ca 15 min.
 
3. Garnering
 
Strö mandel över pajen eller vilken topping du väljer.
Servera gärna pajen med vaniljglass eller grädde.
 
 
 
 

Lätta tekakor

Har kommit in i en liten period där jag vill baka mitt eget bröd.
Dessa tekakor är helt underbara, så mycket godare än dom som går att köpa i affären.
Detta recept måste ni bara testa!
 
 
12st
 
100g smör
4 dl mjölk
50g jäst
1 tsk salt
2 msk strösocker
ca 11 dl vetemjöl
 
1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt ( ca 37 grader).
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen.
 
2. Tillsätt salt, socker och mjöl. Blanda till en smidig deg.
 
3. Häll upp lite varmt vatten i diskhon och ställ degbunken i vattnet.
Låt degen jäsa övertäckt i 10 min.
 
4. Sätt ugnen på 250 grader.
 
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Nagga bröden med en gaffel.
 
6. Låt bröden jäsa ytterligare 10 min under bakduk.
 
7. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 6-8 min.
 
Dom smälter i munnen när dom är sådär varma och nybakta!