Handla nya baktillbehör

Baktillbehör behöver vi alla..
 
Här är några saker som jag inte skulle kunna vara utan i köket:
 
Muffinsform < Finns att köpa här.
Vem klarar sig utan en sån här form?
Muffinsarna blir höga och fina och står stadigt i sina formar. Helt klart ett måste enligt mig!
 
Pajform < Finns att köpa här.
 
En ordentlig pajform måste man ha. En paj är väldigt lätt att slänga ihop och en pajform är då en väldigt bra investering!
Springform < Finns att köpa här.
 
Dom här formarna är underbara. Lätta att diska ur och allt blir så himla mycket lättare med dom.
Man slipper vända upp och ner på det man bakat, bara att ta bort kanterna.
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 

Rätt mängd

Vissa recept måste man väga ingredienserna men det kan vara lite klurigt för den som inte har någon våg.
Så har kommer nu en översättningslista på mått.
 
1 dl = 100 ml
1 msk = 15 ml
1 tsk = 5 ml
1 krm = 1 ml
 
När du ska använda mått och mäta upp så är det viktigt att det är jämnstruket så att det blir exakt rätt mängd.
Om man ska baka bröd så är ett bra tips att hellre ha en för stor skål än en för liten.
Dels för att man lättare kan bearbeta degen i en större skål och för att degen får mer utrymme när den ska jäsa.
 
En fördel när man bakar bröd är att mixa ingredienserna med elvisp eller köksmaskin eftersom det kan bli ganska tungarbetat annars.
Sen så är det väldigt lätt att ha i för mycket mjöl. Men följ receptet när de gäller mängden på mjöl och tänk på att i de flesta recept så ska man spara lite mjöl till utbakningen.
 
Bild tagen från: http://lottasgrubblerier.wordpress.com/category/baktips/
 
 

Tryffeltårta


1 färdigt köpt chokladbotten
1 pkt Mango o passionsmousse
2 dl vaniljkräm
2 dl grädde färdigvispad
Tryffelkräm 1:
100 g Odense mörkchoklad
50 g margarin
1,5 dl vispgrädde
 
Tryffelkräm 2:
50 g  margarin
1,5 dl vispgrädde
100 g Odense mjölkchoklad
 
garnering:
100 g Odense vitchoklad
12 cocktailbär röda  
 
Gör moussen efter recept på paketet. Låt stelna i 30 minuter.
Rör ihop 2 dl färdig vaniljkräm med 2 dl vispat grädde. Lägg chokladbotten på ett fat.
Lägg på gräddvaniljkrämen på första botten. Sedan ytterligare en chokladbotten, lägg på passionsmoussen på botten nr 2. Sist den tredje chokladbotten.
Smällt margarin i en gryta, häll i grädde låt koka upp. Hacka den mörka chokladen rör ner den i grädden till slät smet (gör den andra satsen tryffelkräm med mjölkchoklad. Blanda ihop dem i en större bunke).
Låt svalna till bredbar kräm, bred krämen över hela tårtan, ställ i kylskåp.
Smält vit choklad i vattenbad. Gör ett rutmönster med chokladen på ett smörpapper plus sidofigurer.
Låt stelna.
Dekorera tårtan med chokladnätet och cocktailbär.
Ta fram tårtan 15 min före servering.
 
Super god! verkligen en tårta för oss chokladälskare :)

Citrustårta

En mycket fräsch tårta som passar perfekt på sommaren.
Citronkrämen som smakar lemoncurd är helt underbart god och frostingen med den syrliga limesaften kommer göra tårtan till en succé på fikabordet!
 
 

Ca 10 bitar
2 ägg
3dl strösocker
150g smör
2msk vaniljsocker
2tsk bakpulver
4dl vetemjöl
1 citron, skal & saft
1 apelsin, saft
 
Citronkrämen
1 citron, skal & saft
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 msk smör, kallt
 
Frosting
50g smör, rumsvarmt
200g färskost, t ex, Philadelphia
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 lime, saft
 
Garnering
Mörk choklad, riven
Jordgubbar el. vad ni själva vill ha.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret.
Blanda vaniljsocker, bakpulver samt mjöl och vänd ner det i smeten.
Rör i citronskal och saften av citron och apelsin samt det smälta smöret.
Rör tills smeten blir jämn.
Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
Låt den svalna.
 
Citronkrämen:
Blanda citronskal och -saft, socker samt ägg i en rostfri bunke.
Ställ den över vattenbad.
Rör i krämen tills den tjocknar. Den får inte koka!
Ta bunken från värmen och klicka i smöret samtidigt som du rör häftigt.
Låt krämen svalna.
Dela sedan kakan i två delar. Fördela krämen på botten och lägg på den andra.
 
Frostingen:
Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn och fluffig smet.
Bred den runt om och ovanpå tårtan.
Garnera med riven choklad och jordgubbar.
Förvara tårtan i kylen.