Citrustårta

En mycket fräsch tårta som passar perfekt på sommaren.
Citronkrämen som smakar lemoncurd är helt underbart god och frostingen med den syrliga limesaften kommer göra tårtan till en succé på fikabordet!
 
 

Ca 10 bitar
2 ägg
3dl strösocker
150g smör
2msk vaniljsocker
2tsk bakpulver
4dl vetemjöl
1 citron, skal & saft
1 apelsin, saft
 
Citronkrämen
1 citron, skal & saft
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 msk smör, kallt
 
Frosting
50g smör, rumsvarmt
200g färskost, t ex, Philadelphia
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 lime, saft
 
Garnering
Mörk choklad, riven
Jordgubbar el. vad ni själva vill ha.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret.
Blanda vaniljsocker, bakpulver samt mjöl och vänd ner det i smeten.
Rör i citronskal och saften av citron och apelsin samt det smälta smöret.
Rör tills smeten blir jämn.
Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
Låt den svalna.
 
Citronkrämen:
Blanda citronskal och -saft, socker samt ägg i en rostfri bunke.
Ställ den över vattenbad.
Rör i krämen tills den tjocknar. Den får inte koka!
Ta bunken från värmen och klicka i smöret samtidigt som du rör häftigt.
Låt krämen svalna.
Dela sedan kakan i två delar. Fördela krämen på botten och lägg på den andra.
 
Frostingen:
Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn och fluffig smet.
Bred den runt om och ovanpå tårtan.
Garnera med riven choklad och jordgubbar.
Förvara tårtan i kylen. 
 
 
 
hittarecept.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback