Kardemummabullar

Recept på goda kardemummabullar som är saftiga och stora.
 
Ca 45 st
Ugn: 250 C, Varmluft 225 C
 
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1/2 dl socker
1 1/2 tsk kardemummakärnor
eller 2 tsk malen kardemumma
Ca 1,3 liter vetemjöl
 
Fyllning
1 1/2 tsk kardemumma kärnor
50 g smör
strösocker efter smak
 
pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker
 
Smält matfett i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills blandningen är ljummen, ca 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet.
Tillsätt sedan resten av spadet och blanda sedan ner socker, salt, kardemumma och ca 2/3 av mjölet.
 
Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter.
Täck med bakduk och ställ degen dragfritt. Låt den jäsa till dubben storlek, Ca 30 min.
 
Arbeta degen några minuter i bunken. Lägg upp den på ett mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet.
Degen är färdigknådad när den släpper bakbord och händer.
Dela degen mitt i tu och kavla varje halva till en rektangulär platta.
Bred på smör, kardemumma och lite socker. Rulla ihop degen till en avlång rulle och skär den i lagom stora bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i bullformar eller en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa till dubbel storlek under bakduk.
 
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min.