Sega kakor

Glutenfria kakor som är härligt sega i mitten, med smak av mandel och mörk choklad.
Satsa på en fin mörk choklad, det lönar sig!
 

10 st
 
60g smör
150g mandelmjöl
70g havregryn, glutenfria
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
60g strösocker
60g ljust muskovadosocker
1 tsk vaniljsocker
100g mörk choklad, hackad
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser utom chokladen till en jämn deg.
 
Blanda in chokladen i degen.
Dela degen i 10 bitar och rulla dem till bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 min.
Låt kakorna svalna innan du äter dem.

Citronpinnar

Utsökta småkakor som har en härligt frisk smak av citron.
 

Ca 50 st
 
1 dl strösocker
4 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200g smör, kylskåpskallt
1 äggula
1 citron, rivet skal
 
Garnering
50g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda socker, mjöl och bakpulver.
Skär smöret i kuber och tillsätt det.
Nyp ihop till en smulig deg.
 
Tillsätt äggulan och citronskalet.
Arbeta ihop till en smidig deg.
 
Dela degen i 4-5 bitar.
Rulla varje bit till en fingertjock längd, ca 5cm långa.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min.
Låt dem svalna på plåten.
 
Smält chokladen över vattenbad och ringla den över kakorna.
Låt chokladen stelna.

Äppelbullar med glasyr

Riktigt goda bullar med härlig syrlighet från äppelmoset och sötma från glasyren.
Om man vill kan man använda vaniljkräm i bullarna för variation.
 

Ugn 250C i ca: 8 min
 
6 dl vetemjöl
3 msk socker
150g margarin
25g jäst
2 dl kall mjölk
 
Fyllning:
Äppelmos
 
Glasyr:
Florsocker och vatten
 
Blanda mjöl, socker och margarin i en bunke.
Arbeta ihop allt med fingrarna till en smulig blandning.
Rör ut jästen med mjölken, häll över mjölblandningen, arbeta ihop till en deg.
Kavla ut degen till en rektangulär kaka och sporra ut rutor i 8x8cm.
Lägg en klick äppelmos på varje ruta och vik ihop till knyten.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Grädda i ca 8 min.
 
Rör ut florsocker och vatten till en ganska seg glasyr.
Ringla över de ljumna bullarna.