Pepparkakor

Innan har jag alltid köpt färdig pepparkakasdeg men har aldrig gillat resultatet vad gäller smak.
Så detta året bestämde jag mig för att göra egen pepparkaksdeg.
Jag gjorde degen på tisdagen och bakade ut den på fredagen.
Den håller sig någon vecka i kylskåp. Degen är mycket lättarbetad och smidig.
Det blev dom godaste pepparkakor jag ätit! 
 
 
 
Ingredienser
(100-120 st)
 
2 dl sirap
2,5 dl strösocker
250g smör
1/2 dl vatten
1 1/2 tsk bikarbonat
1 påse pepparkakskryddor
 
 
Koka upp sirap, vatten och socker.
Tillsätt smör och rör om ordentligt.
Låt massan svalna.
Blanda bikarbonat och pepparkakskryddorna med lite av mjölet. 
Tillsätt detta i sirapsblandningen tillsammans med resten av mjölet.
Rör ihop till en ganska lös deg.
Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i minst ett dygn.
Kavla ut degen tunt och stansa ut pepparkakor.
Grädda i 200 grader i ca 8-10 minuter.
 

Lyx kladdkaka

Bakade en underbar kladdkaka igår som jag hittade recept på i tidningen Hembakat. 

Eftersom den har kanel och kardemumma i fudgen så blir det en ganska julig smak vilket jag gillar.

Verkligen jättegod! och den blir ännu godare om den får stå i kylskåp en dag.

Tycker verkligen ni ska testa denna.

 

 

8–10 bitar

100 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao 
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

 

Fudge
1 ½ dl vispgrädde
1 msk sirap eller honung
2 tsk mald kanel
1 tsk hel kardemumma
200 g mjölkchoklad, hackad

 

Garnering
vispgrädde (valfritt)
blåbär, färska (valfritt)

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, kakao, vaniljsocker och salt. Det kan se ut som att smeten skurit sig men den kommer att bli slät när alla ingredienser är i.

3. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist mjölet. Rör till en slät smet och häll den i formen. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 15–20 min. Den ska vara lite kladdig.
Låt den svalna.

4. Fudge: Koka upp grädde, sirap, kanel och mortlad kardemumma i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och blanda i chokladen. Rör tills den har smält.

5. Bred ut fudgen över kakan och servera när den är helt kall. Spritsa på grädde eller servera den vid sidan om. Dekorera kakan med blåbär.