Saftig Sockerkaka

Här kommer nu ett recept på en jätte enkel sockerkaka som innehåller få ingredienser.
Perfekt när skafferiet är tomt och den blir otroligt saftig.
 
 
Ugn: 200 grader
 
Ingredienser:
 
225g Smör
3 ägg
2 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
 
Smöra och bröa en sockerkakasform.
Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret.
Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner detta i smeten.
Bli inte ororlig att smeten är för tjock, den ska vara så.
 
Bred ut smeten jämt i formen och grädda den i ca 40 min mitt i ungnen.
Känn med en sticka om den är klar. (ska inte bli kletigt på stickan).
 
Ta ut kakan och låt den svalna innan du tar bort formen.

Citronmarängpaj

Testade idag att göra en citronpaj ur tidningen hembakat.
Dock så valde jag att garnera den med italiensk maräng vilket jag aldrig har gjort innan.
Så var lite svettigt om jag skulle lyckas med marängen men det gick hur bra som helst och marängen blev precis som den skulle.
Pajen var supergod! 
 
 
Deg
 
125g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 äggula
 
Fyllning
 
2 1/2 dl vispgrädde
1 citron, saft & finrivet skal
2 ägg 
1 1/2 dl florsocker
 
Italiensk maräng
 
äggvita från 5 st ägg
3/4 dl vatten
3 1/2 dl strösocker
 
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. 
Nyp ihop smör, mjöl och florsocker.
Tillsätt äggulan och knåda snabbt ihop allt till en deg.
Låt de vila i kylen i 10 min.
 
2. Tryck ut degen i en pajform som är ca 24 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel och låt den vila i kylen i 10 min.
 
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 12-13 min. 
Sänk ugnsvärmen till 180 grader.
 
4. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen.
Häll smeten i pajskalet och grädda pajen i ytterligare ca 25 min.
Låt den kallna i formen.
 
5. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst en timme innan servering.
 
6. Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till en hårt skum i en bunke.
Koka upp vatten och socker till 121 grader.
Häll direkt och i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet och sedan på medelhastighet tills marängen är ljummen.
 
7. Spritsa på marängen på pajen och bränn av den med en brännare.
 
 
 
 
 

Chokladkaka med baileys ganache

Jättegod mäktig kaka med en vuxen smak.
Receptet är från tidningen Hembakat, min absoluta favorittidning.
 
 
10-12 Bitar
 
Baileysganache
 
200g mörk choklad, 55 procent, hackad
1dl vispgrädde
1dl baileyslikör
15g osaltat smör, rumsvarmt
 
Chokladkakan
 
100g mörk choklad, 55 procent, hackad
150g osaltat smör
1 3/4 dl strösocker
1dl farinsocker
1dl kakao
1 1/2 dl kaffe, varmt eller kallt
3dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 ägg, rumsvarma
 
Gör så här:
 
1. Ganache: Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädde och baileys i en kastrull, häll ner det i bunken och låt det stå någon minut. Rör ihop till en slät blandning med en slickepott.
 
2. Tillsätt smöret och rör ihop det till en jämn smet. Täck bunken men plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 2-3 timmar eller tills den har stelnat lite.
 
3. Chokladkakan: Sätt ugnen på 150 grader (varmluft) eller ca 170 grader (vanlig ugn).
Smöra en form ca 22-24 cm i diameter och täck botten med bakplåtspapper. 
 
4. Smält chokladen tillsammans med smör, strösocker, farinsocker, kakao och kaffe i en kastrull. 
Ta av kastrullen från värmen och rör till det blir en slät blandning och låt det stå i 5 minuter.
 
5. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. 
Blanda ner äggen en i taget i chokladblandningen och vänd till sist ner mjölblandningen till en jämn smet. 
 
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 55 minuter.
Känn efter med en sticka att kakan är genomgräddad.
Låt kakan svalna helt och bred sedan på ganachen.
Servera kakan rumstempurerad.