Chokladkaka med baileys ganache

Jättegod mäktig kaka med en vuxen smak.
Receptet är från tidningen Hembakat, min absoluta favorittidning.
 
 
10-12 Bitar
 
Baileysganache
 
200g mörk choklad, 55 procent, hackad
1dl vispgrädde
1dl baileyslikör
15g osaltat smör, rumsvarmt
 
Chokladkakan
 
100g mörk choklad, 55 procent, hackad
150g osaltat smör
1 3/4 dl strösocker
1dl farinsocker
1dl kakao
1 1/2 dl kaffe, varmt eller kallt
3dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 ägg, rumsvarma
 
Gör så här:
 
1. Ganache: Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädde och baileys i en kastrull, häll ner det i bunken och låt det stå någon minut. Rör ihop till en slät blandning med en slickepott.
 
2. Tillsätt smöret och rör ihop det till en jämn smet. Täck bunken men plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 2-3 timmar eller tills den har stelnat lite.
 
3. Chokladkakan: Sätt ugnen på 150 grader (varmluft) eller ca 170 grader (vanlig ugn).
Smöra en form ca 22-24 cm i diameter och täck botten med bakplåtspapper. 
 
4. Smält chokladen tillsammans med smör, strösocker, farinsocker, kakao och kaffe i en kastrull. 
Ta av kastrullen från värmen och rör till det blir en slät blandning och låt det stå i 5 minuter.
 
5. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. 
Blanda ner äggen en i taget i chokladblandningen och vänd till sist ner mjölblandningen till en jämn smet. 
 
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 55 minuter.
Känn efter med en sticka att kakan är genomgräddad.
Låt kakan svalna helt och bred sedan på ganachen.
Servera kakan rumstempurerad. 
 
 
 
 
 
hittarecept.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Trackback