Apelsinmuffins med chokladganache frosting

Här kommer ett mumsigt recept på apelsinmuffins med chokladganache frosting.
Kombinationen apelsin och choklad är ju nästan oslagbart!
Så dessa tycker jag att ni måste testa.
 
 
 
Ingredienser:
 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 apelsin, rivet skal
2 msk pressad apelsinsaft
 
Chokladganache:
 
100 g mörk choklad
1,5 dl grädde
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Smält smör i en kastrull och häll i mjölken, och rör ner i äggsmeten.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med apelsinskal och apelsinsaft.
Blanda till en jämn smet.
Fördela smeten i muffinsformar till 3/4. Ställ gärna formarna i muffinsbleck. Grädda i 15 minuter. Låt svalna.
 
Ganachen:
 
Smält chokladen över vattenbad.
Tillsätt grädden lite i taget medan du rör om.
Låt den stå i kylen en stund till tills den är helt kyld och vispa sedan upp den med elvisp så den blir fluffig och fin.
Spritsa sedan ganachen på muffinsarna.
 
 
 
 

Morotskaka med citronfrosting

Har länge velat baka en morotskaka men det har aldrig blivit av förens nu. Såg att tidningen Hembakat hade recept på en god morotskaka och bestämde mig för att baka denna. Så nu delar jag med mig av receptet på dessa godingar. 

 

 

Ingredienser

250 g morötter
4 ägg
3 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk mald kanel
2 tsk fiberhusk
2 dl mandelmjöl
2 ¾ dl Vetemjöl eller glutenfri mjölmix om ni vill ha den glutenfri.
2 ¾ dl rapsolja

 

Frosting

35 g smör, rumsvarmt
200 g färskost t ex Phila­delphia
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½citron, finrivet skal

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.

Blanda bikarbonat, bak-pulver, salt, kanel, fiberhusk, mandelmjöl och mjölmix. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt oljan och morötterna och rör ihop allt till
en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad långpanna, ca 25 x 30 cm.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–32 min. Låt den svalna i formen. Skär den i rutor med en vass kniv innan du lägger på frostingen.

Frosting: Vispa smör och färskost luftigt med en elvisp. Blanda ner florsocker, vaniljsocker och citronskal. Bred ut frostingen på kakan. Dra i den med en gaffel för att få ett randigt mönster.


Kryddäppelkaka

Testade att baka denna kakan för ett tag sedan och blev helt såld!
Den smakar lite som äppelpaj och är otroligt saftig.
Jag kommer garanterat baka den fler gånger.
Servera den med lite uppvispad vaniljvisp.
 
 
 
Ingredienser:
 
6 1/2 dl (360g) vetemjöl
2 1/4 dl (160g) ljust muskovadosocker
3 tsk kanel
2 tsk äkta vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
225g mjukt, rumsvarmt smör
4 ägg
3 mellanstora äpplen, skalade och skurna i tunna skivor
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en sockerkakasform med rumsvarmt smör och mjöla den sedan.
Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
Lägg i smöret i små klickar tillsammans med äggen och äppelskivorna.
Allt ska blandas samtidigt.
Vispa smeten med elvisp på högsta hasighet i ca 5 minuter.
Skeda över smeten i formen.
Knacka formen mot ett lämpligt underlag några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 55 minuter.
Testa med en provsticka för att se om kakan är färdiggräddad i mitten.
Låt kakan vila i 10 minuter.
Skaka lite på formen tills kakan lossnar och vänd sedan upp kakan på ett fat.
Lyft försiktigt upp formen.
Ställ tillbaka formen och låt kakan kallna.

Mårbackakaka

Nu ska ni få recept på en väldigt god kaka som jag smakade första gången när jag var och besökte Mårbacka i Sunne. Kakan är väldigt god och har en god smak av mandel. Servaras med lingonsylt och uppvispad grädde.
 
 
 
Ingredienser:
 
200g smör
2 1/2 dl strösocker
3st ägg
200g skrädmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mjölk
3 doppar bittermandelolja
 
 
Vispa smör och socker pösigt.
Rör ner ett ägg i taget.
Tillsätt skrädmjölet, mjölken och bittermandeloljan och rör ihop det till en slät smet.
Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 25 i diameter.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 50 minuter.
Känn efter med en provsticka om den är färdig.
Låt kakan svalna och servera den med uppvispad grädde och lite lingonsylt.
 

Sockerkaka med risottaost

Har hittat massa nya recept på olika sorters sockerkakor. Denna tyckte jag lät spännande då jag aldrig har testat att ha risottaost i sockerkaka. 
Men den blev väldigt saftig och tillsammans med glasyren är den otroligt god. 
 
 
 
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
200g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 ägg
250g risottaost 
rivet skal av en citron
en vaniljstång 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj formen med rumsvarmt smör och bröa den med mjöl eller ströbröd.
Blanda vetemjöl och bakpulver och ställ åt sidan.
Vispa smör och socker pösigt. 
Tillsätt ett ägg i taget och vispa en minut efter varje ägg.
Rör i risottaost och citronskal och tillsätt sedan mjölblandningen i omgångar.
Skrapa innehållet ur vaniljstången och rör ner det i smeten.
 
Skeda över smeten i formen och grädda kakan i 15 minuter, sänk sedan värmen till 160 grader och grädda kakan ytterligare 25 minuter.
Känn efter med en provsticka om kakan är klar. 
Ta ut kakan och låt den vila några minuter i formen.
Vänd upp den på ett fat och låt den svalna helt under formen.
 
Jag valde att ha en glasyr på kakan så här kommer även receptet på den:
 
Vit chokladglasyr med philadelphiaost
 
200g philadelphiaost 
1 msk rumsvarmt smör
400g florsocker, siktat 
1 tsk färskpressad citronsaft
200g vit choklad, smält och avsvalnad
 
Rör ihop philadelphiaost och smör och blanda i florsocker och citronsaft.
Tillsätt sedan den avsvalnade chokladen och rör om kraftigt tills allt är blandat.
 
Bred på glasyren när kakan har svalnat helt.