Kringlor

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på kringlor.
Dom är otroligt lätta att göra och smakar väldigt gott.
En av mina favorit recept faktiskt så baka, smaka och njut!
 
 
 
 
Ugn: 275C , varmluft 225C
 
16 kringlor:
 
100g smör
3 dl mjölk
1 dl socker
50g jäst
8 1/2 dl vetemjöl
 
Pensling:
Ett ägg
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt den bli fingervarm ca 37 grader.
Blanda i socker och jäst. Arbeta i hältfen av mjölmängden under kraftig vispning.
Knåda sedan resten av mjölet i degen, som bör vara slät och jämn.
 
Dela degen i 16 bitar och forma dem till kringlor. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa i 30 minuter.
Pensla på uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
 
Låt kringlorna svalna och smält sedan lite smör och pensla på dem och doppa kringlorna i strösocker innan servering.
 
 

Grahamslimpa med honung

Jag har inte bakat på någon vecka nu och kände att nu var det dags igen.
Funderade på vad jag ville baka och bläddrade i Hembakats senaste nr och hittade detta intressanta recept.
Har blivit lite trött på bröden i affären och kände att det vore mycket godare att baka eget.
Köpte hem lite ingredienser och satte igång att baka detta bröd. 
 
Eftersom jag endast hade en form så fick jag lägga den ena limpan på en plåt med bakplåtspapper.
Tyckte dock att det funkade bra ändå eftersom det inte "flöt ut" nästan någonting.
När brödet hade svalnat lite så passade jag på att smaka en skiva och jag måste erkänna att det här kan vara det godaste bröd jag ätit! 
Det var otroligt saftigt, härlig konsistens från grahamsmjölet som är lite grövre.
Man kände även en liten smak av honung vilket var ljuvligt.
 
Så tänkte att jag nu skulle dela med mig av detta recept till er!
 
Den högra limpan är bakad i en form och den vänstra på en plåt med bakplåstpapper.
 
2 limpor:
 
50g smör
4 1/2 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk strösocker
7 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl flytande honung
2 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
 
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm det fingervarmt (ca 37 grader).
Smula ner jästen i en bunke och rör ut det lite med degvätskan. 
Tillsätt strösockret och häll i resten av vätskan.
 
Vispa ihop jästblandningen med hälften av grahamsmjölet, honungen och saltet.
Rör i resten av grahamsmjölet. Tillsätt vetemjölet lite i taget.
 
Knåda degen på lätt mjölat bakbord i mellan 10 - 15 minuter, tills den är smidig och elastisk.
Låt den jäsa övertäckt med plastfolie till dubbel storlek i ca 1 timme.
 
Knåda degen smidigt och dela den i två bitar.
Forma dem som limpor och lägg dem i två smorda 1 1/2 litersformar. 
( Går även att lägga dom på bara en plåt med bakplåtspapper).
 
Täck formarna med platsfolie och låt bröden jäsa till dubbel storlek i 30 - 45 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Grädda limporna mitt i ugnen i 20 min.
Lägg aluminiumfolie över dem och grädda ytterligare 15 min.