Äppelkaka

När jag var hemma hos mina föräldrar sist så fick jag en receptbok av min mamma.
Birgittas bästa heter den och det är en bok som Birgitta rasmusson har skrivit.
Jag blev väldigt glad över boken och har nu testat ett av recepten ur den.
Äppelkakan blev väldigt lyckad och otroligt saftig och god!
 
 
Ingredinser:
 
100g smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk eller grädde
 
Garnering:
 
2-3 äpplen
2 msk strösocker
1/2 msk kanel
 
 
Rör smör och socker poröst. Rör ner ägget.
Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölken eller grädden.
Tryck ut smeten i en smord och bröad form (ca 24cm i diameter).
 
Skala äpplena och skär dom i tärningar.
Strö äppelbitarna över smeten tills hela kakan är täckt.
Strö över kanel och socker på kakan.
Tryck lätt ner äppelbitarna i smeten.
 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 45 minuter.
Servera kakan med lite vaniljvisp.
 
 
 
 

Ljuvliga kolasnittar

Testade idag att baka kolasnittar.
Konstigt att jag aldrig bakat dem innan då det är ett så enkelt recept.
Måste nog säga att dessa blev mina favoritkakor efter jag smakade på en av dom.
Så otroligt goda!
Lätta att slänga ihop om man skulle få besök och inte ha något fika hemma.
5 av 5 möjliga poäng till dessa alltså!
 
 
Ca: 30st
 
100g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ca 2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och strösocker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smörblandningen tillsammans med sirapen.
 
Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till längderna något.
 
Grädda längderna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Skär längderna i sneda bitar medans dom fortfarande är varma.
Låt kakorna svalna på plåten.