Hemmagjorda praliner

En sak som jag länge velat testa är att göra egna praliner. Men har alltid trott att det är jättesvårt att göra själv.
Tänkte att det kanske vore något att testa att göra innan jul.
Kollade runt lite på Bagaren och Kockens hemsida om dom hade något där och de hade dom verkligen!
Tänkte dela med mig lite av olika pralinformar m.m. 
 
Länk till produkten: http://bfy.nu/se/xG8
Den här formen skulle jag vilja ha så man kan göra praliner formade som hjärtan.
 
Länk till produkten: http://bfy.nu/se/0G8
Man behöver även ett galler som pralinerna kan svalna/torka på samt lite olika gafflar.
 
Länk till produkten: http://bfy.nu/se/1G8
Det här setet med skål, chokladpåfyllare och slickepott med inbyggd termometer är ju hur smidigt som helst.
 
 
Har ni testat att göra praliner någon gång? Var det svårt?
Vill verkligen testa att göra det!
 

Jordgubbsgrottor

Det var verkligen evigheter sen jag gjorde hallongrottor som dom egentligen heter.
Hade ju självklart ingen hallonsylt hemma så då fick det bli jordgubbssylt istället.
Vilket funkar precis lika bra! 
Dessa kakor är så lätta att göra och blir otroligt goda. En favorit hos mig!
 
 
 
Ca: 20-25 st
 
300g vetemjöl
100g strösocker
30g ljust muskovadosocker
6g bakpulver
230g smör, rumsvarmt
 
Fyllning
 
Jordgubbssylt eller hallonsylt
 
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda samman alla ingredienser i en köksassistent eller för hand.
Blanda tills degen går ihop och du kan rulla den utan att den spricker.
 
Dela degen i ca 20 delar och rulla dem till bollar, tryck ett hål i mitten för fyllningen och lägg bollarna i lagom stora formar, t ex småkaksformar.
 
Skeda i en klick sylt på varje kaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 15 minuter och låt dem svalna.

Banoffepaj

Har på senaste tiden sett massa olika recept på den här pajen och velat testa en av dom.
Pajen är väldigt väldigt god men också väldigt mättande så man orkar inte äta så stora mängder.
Men jag kommer garanterat att göra denna fler gånger!
 
 

2 pajer eller en stor form

1 burk färdigkokt kolakräm

 

Botten
100 g smör
200 g digestivekex

 

Fyllning
2 bananer
4 dl vispgrädde
1 dubbel Daim, 56 g

 

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Botten: Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till små smulor med en mixer eller i en matberedare.

Blanda smulorna med smöret.

Smörj två små pajformar. Det går också bra att använda en stor form, ca 24 cm i diameter.

Tryck ut blandningen i formarna och grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.

Bred på den färdigkokta kolakrämen på bottnarna. Skiva bananerna och lägg dem i ett jämnt lager över krämen.

Vispa grädden medelhård och hacka Daimen. Spritsa eller skeda på grädden, strö över Daimen och servera!