Chokladtosca

Testade att baka en chokladkaka med toscatäcke ur Hembakats senaste nummer.
Sååå god den var!
Riktigt mjuk och saftig chokladbotten med ett knäckigt och segt täcke med tosca.
Denna rekomenderar jag verkligen att ni testar att baka.
 
 
 
Ca 12 bitar
 
175g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kakao
1 nypa salt
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
 
Toscasmet
 
75g smör
1 1/2 dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde
2 dl strösocker
200g riven kokos
 
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa smör och socker pösigt.
Rör ner äggen ett i taget.
Häll sedan ner sirapen och vispa en stund till.
 
Blanda ihop kakao,salt,bakpulver och vetemjöl i en separat skål.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda till en jämt smet.
 
Häll smeten i en smord och mjölad springform, ca 23 cm i diameter.
Grädda kakan mitt i ungen i 30 minuter.
Börja med toscan när det är 10 minuter kvar av gräddningen.
 
Toscasmet: 
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sirap,grädde och strösocker.
Låt blandningen puttra på svag värme i några minuter.
Häll sedan i kokosen.
 
Ta ut kakan ur ugnen och häll över toscasmeten.
Grädda ytterligare 10-13 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
 

Lyxig äppelkaka

Denna lyxiga äppelkaka är otroligt god. Lätt att göra dagen innan man får gäster eftersom den ska stå i kylen över natten. 
 
 
 
 
BOTTEN:
150g normal saltat smör
300g digistivekex
 
FYLLNING:
4 gelatinblad
3 medel stora äpplen
1dl syltsocker
1dl äppelmust
 
VIT CHOKLADTRYFFEL:
200g vit choklad
250g mascarpone
 
DEKORERA MED TUNNA ÄPPELSKIVOR
 
Botten:
Smält smöret och krossa kexen. Rör ihop.
Spänn fast ett bakpapper i botten på en form med löstagbar kant c:a 25cm i diameter.då är det lättare att få upp kakan.
Tryck ut kexblandningen i formen ställ i kylen.
 
Fyllning:
Lägg gelatinet i blöt. Skala äpplena och skär i mindre bitar.
Koka ihop till en kompott med socker o must.c:a 10 min.
Dra från plattan och smält i gelatinet.
Häll kompotten ovanpå kexbotten ställ kallt att stelna.
 
Tryffel:
Smält chokladen över vattenbad.Vänd ner mascarponen rör tills allt smält till en jämn smet.
Låt svalna.
Häll den svala tryffeln ovanpå äppelkompotten.
Låt stå över natten i kylskåp.
Skär runt kanten med en kniv, lossa försiktigt kakan.
Garnera med äppelskivor.

Körsbärsglass med vit choklad

Körsbärsglass ser man inte ofta i butikerna. Eller jag har nog aldrig sett det...
Så därför är det väldigt bra om man kan göra sig egna, så här får ni nu recept på en god körsbärsglass.
Väldigt god!
 
 
 
1/2 Liter
 
200g urkärnade körsbär
1/4 dl vatten
3/4 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
2 msk körsbärslikör
50g vit choklad
 
Dela körsbären på mitten och lägg dem i en kastrull tillsammans med strösocker och vatten.
Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter eller tills körsbären är mjuka.
Låt svalna och mixa sedan till en puré.
Blanda purén med grädde, mjölk,vanilj och likör.
Ställ i kylen och låt stå tills blandningen är helt kall.
Smält chokladen över vattenbad eller mikrovågsugn.
Kör i glassmaskin tills glassen nästan är klar.
Häll ner chokladen i en mycket tunn stråle.
Häll upp i en skål och ställ i frysen.
 

chokladkakor

Riktigt ljuvliga chokladkakor med bitar av choklad.
Som chokladälskare kan man inte annat än gilla dessa kakorna.
Dom går snabbt att göra och innehåller ingredienser man har hemma.
Har du inte chokladknappar går det lika bra att grovhacka en chokladkaka.
Dessa passar utmärkt ihop med en kopp kaffe!
 
 
 
ca:25 st
 
150g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100g ljusa chokladknappar
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker krämigt. Rör ner ägget.
Blanda de torra ingredienserna. 
Blanda ner mjölblandningen och chokladknapparna i äggsmeten.
Rör snabbt ihop till en deg.
 
Rulla små bollar av degen och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dom något med handen.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt dom svalna något innan de lossas från plåten.