Semlor

Ville testa att baka mina egna semlor. Har alltid köpt färdiga semlor i affären.
Dessa blev ärligt talat dom godaste semlorna jag någonsin ätit!
Riktigt saftiga och med en väldigt god smak av kardemumma.
Så jag tycker verkligen att ni ska testa att göra dessa.
 
 
20st
 
Ingredienser
 
14-16 dl vetemjöl special
1,5 dl socker
125g smör, rumsvarmt
50g jäst för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 st ägg
5 dl mjölk
 
Pensling
 
2 äggulor
2 msk mjölk
 
Fyllning
 
200g mandelmassa
mjölk
 
Garnering
 
5 dl vispgrädde
florsocker
 
 
Gör såhär:
 
Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och lägg i en bunke eller assistent.
Värm mjölken till 37 grader och häll den över, samt ha i ägget. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
 
Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen.
Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
 
Mosa mandelmassan tillsammans med mjölk tills du får lagom koncistens.
Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje.
Lägg i en klick mandelmassa.
 
Vispa grädden och spritsa grädden över semlan.
Klipp locket till en trekant och sätt den på toppen av semlan.
Pudra över florsocker.
 
 
 
 
 
 

Creme Brulee

Nu var det ett tag sedan jag slängde ut ett recept här.
Därför ska ni nu få recept på Creme Brulee, en riktig klassiker.
Jag har aldrig bakat Creme Brulee innan så var en utmaning för mig, för jag har alltid föreställt mig att det skulle vara svårt att få den perfekt.
Men med detta recept så blev den helt underbar och perfekt konsistens om ni frågar mig.
Så hem och baka Creme Brulee med er nu!
 
 
 
Ingredienser
Till 6 personer:

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
2 msk råsocker eller strösocker
6 portionsformar 1½ dl i diameter.
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 °.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.
Tillsätt grädde, mjölk och ½ dl av sockret.
Koka upp under omrörning.Ta kastrullen från värmen.

Vispa äggulor och resterande ½ dl socker vitt och pösigt.
Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills krämen har stannat.

Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp några timmar, (Helst över natten).

Vid servering:

Sikta över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.